ВІЗИТ ДЕЛЕГАЦІЇ ПОСОЛЬСТВА ЛИТОВСЬКОЇ РЕСПУБЛІКИ В УКРАЇНІ ДО НАЦІОНАЛЬНОГО КИЄВО-ПЕЧЕРСЬКОГО ЗАПОВІДНИКА

20  лютого 2021 року делегація посольства Литовської Республіки в Україні відвідала Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник. Візит високих гостей на чолі з Надзвичайним і Повноважним Послом Литовської Республіки в Україні Вальдемарасом Сарапінасом був організований головою фонду «Корона князів Острозьких» меценатом Робертасом Габуласом, який  вже п’ять років поспіль опікується відтворенням пам’ятника Костянтину Острозькому в Успенському соборі лаври. Серед запрошених – аташе з питань оборони при посольстві полковник Даріус Адомайтіс, а також дружини литовських високопосадовців.

Візит до Лаври, що відбувся у день пам’яті Героїв Небесної Сотні, став символічним вшануванням усіх борців, хто у різні часи захищав ідеали демократії, відстоюючи європейське майбутнє України. Високої громадянської та національної відваги було сповнене усе життя Костянтина Івановича Острозького – великого гетьмана литовського, блискучого переможця Оршанської битви (1514),  який майже п’ятсот років гідно почиває у Великій церкві Києво-Печерської Лаври.

У супроводі В.о. Генерального директора НКПІКЗ Рудника Олександра Володимировича та наукового співробітника НКПІКЗ доктора історичних наук Любомира Михайлини литовські гості  відвідали виставку «Князі Острозькі: європейський вимір української історії», де з експонується макет надгробного пам’ятника князю та оглянути місце майбутнього мармурового монументу в Успенському соборі.

Особливий інтерес гостей викликав відтворений фрагмент ренесансного пам’ятника щойно представлений на огляд  громадськості у приміщенні Великої лаврської дзвіниці. Ця вражаюча скульптура, виконана із рожевого італійського мармуру, – витвір українських скульпторів Олеся Сидорука та Бориса Крилова.

Вирізьблена у натуральний розмір фігура князя, що ніби спочиває на кам’яному саркофазі, ефектно доповнена фото-антуражем, який демонструє декоративну частину пам’ятника, над якою зараз працюють митці. Впродовж наступних двох років, поки  триватимуть роботи на завершальній стадії, відтворена частина пам’ятника експонуватиметься у приміщенні дзвіниці, після чого меморіал буде розміщено в його історичному місці в ніші Успенського собору.

Тож, завдяки фінансовим інвестиціям мецената Робертаса Габуласа та підтримці державних установ Литви меморіал впевнено наближується до свого фінального завершення. Посадовці литовського посольства подякували голові фонду «Корона князів Острозьких» пану Габуласу за запрошення й чудово проведену екскурсію. Посол Вальдемарас Сарапінас, відзначивши масштабність українсько-литовського проекту та якість здійснених   скульптурних робіт, запевнив, що Посольство Литовської Республіки й надалі буде підтримувати суспільно значимі проекти фонду «Корона князів Острозьких».  Побажаємо скорішого завершення пам’ятника Костянтину Острозькому для Успенського собору Києво-Печерської Лаври!

Олена Науменко