Візит делегації військової бригади із Любліна.

Питанням національної безпеки України, що в контексті розвитку українсько-польсько-литовських стосунків,  нещодавно був присвячений   форум «Острог FORUM 2017: Національна безпека України». Серед почесних гостей заходу були представники багатонаціональної військової бригади LITPOLUKRBRIG,  метою якої є спільна участь трьохполкового складу у міжнародних  миротворчих та гуманітарних операціях.  Як відомо, восени цього року, у Любліні, у рамках другої річниці створення бригади, пройшли урочистості, на яких було прийняте рішення про присвоєння імені  Костянтина Острозького цьому збройному угрупуванню.

      21 грудня до Києва прибула делегація польського підрозділу об’єднаної військової одиниці. Делегацію із Любліна, де знаходиться штаб-квартира бригади, очолив командир, полковник Зенон Бжушко.

На запрошення голови фонду «Корона князів Острозьких» Робертаса Габуласа, з яким взаємодіє бригада згідно підписаним  у Любліні домовленостям про співпрацю, гості відвідали Національний Києво-Печерський заповідник. Візит Зенона Бжушко став підтвердженням започаткованого діалогу  між фондом та бригадою,  – адже вони носять спільне почесне ім’я князя Острозького.

На фото: голова фонду «Корона князів Острозьких» Робертас Габулас, командир LITPOLUKRBRIG  ім. Костянтина Острозького, полковник Зенон Бжушко та провідний науковий співробітник заповіднику, історик Любомир Михайлина.

Польська делегація, окрім екскурсії зимовою Лаврою, мала можливість відвідати виставку «Князі Острозькі: європейський вимір української історії», що вже стала традиційним маршрутом для гостей та партнерів фонду. Провідний науковий співробітник заповіднику, історик Любомир Михайлина,  як завжди із великим захопленням ознайомив гостей з експозицію, зробивши акцент на скульптурному макеті пам’ятника князю, що  у майбутньому постане в Успенському соборі лаври. Гості висловили бажання відвідати творчу майстерню скульпторів Олеся Сидорука і Бориса Крилова, де за підтримки фонду «Корона князів Острозьких» втілюються  українсько-литовські скульптурні проекти. Майстри охоче поділилися із поляками своїми напрацюваннями і презентували їм маленьку модель пам’ятника. Зараз скульптори працюють над рельєфною пам’ятною дошкою для будівлі Штабу LITPOLUKRBRIG  ім. Костянтина Острозького, урочисте відкриття якої  заплановане на квітень наступного року.

  

Сподіваємось, що українсько-польсько-литовські відносини у культурній та військовій сферах, що мають глибокі історичні корені, стануть запорукою плідної взаємодії  у розвитку миру і добра в наших країнах, символом єднання яких є славне ім’я князя Острозького.

Олена Науменко