Візит голови фонду «Корона князів Острозьких» мецената Робертаса Габуласа до 72 окремої механізованої бригади імені Чорних запорожців.

6 серпня  2020 року голова фонду «Корона князів Острозьких» меценат Робертас Габулас з дружнім візитом відвідав військових 72  окремої механізованої бригади імені Чорних запорожців, що дислокуються у Білій Церкві. Програмою заходу передбачено ознайомлення з матеріально-технічною базою частини, її історією та визначення перспектив подальшого співробітництва між організаціями.

З самого початку війни підрозділи 72 ОМБр відзначились у боях проти російської агресії на сході України, а у серпні 2017 року бригада дістала високу назву на честь військового формування часів УНР – Чорних запорожців. «Чорні запорожці» — одне із найлегендарніших елітних збройних формувань Армії УНР 1918-1920 років, що апелювало до славних сторінок української історії — Запорозького козацтва. З метою відновлення історичних традицій 72  бригада отримала Почесний прапор, в основу якого  покладена символіка 1 – го кінного полку, що носив ім’я  «Чорних запорожців».

У рамках свого візиту до штабу Робертас Габулас мав можливість ознайомитись з умовами побуту й військової підготовки особового складу бригади, специфікою служби, а також оглянути сучасні зразки озброєння й військової техніки. Під час спілкування з командиром бригади полковником Артемом Богомоловим було розглянуто деякі аспекти спільної роботи, направленої на проведення важливих соціальних проектів та військово-патріотичних заходів. Меценат виразив готовність й надалі забезпечувати військових бригади волонтерською допомогою.

Робертас Габулас побував безпосередньо в музеї бойової слави частини.  Він з великою зацікавленістю оглянув експозицію, присвячену історії легендарних «Чорних запоріжців», а також ознайомився з сучасними матеріалами, які відображають участь  військовослужбовців бригади у бойових  діях на  сході України. Серед експонатів – військове спорядження, особисті речі та фотографії військовослужбовців різних поколінь, які служили і продовжують служити Батьківщині під гаслом ««Україна або смерть».

Особливе місце в експозиції музею займає реконструкція уніформи «Чорних запорожців» з характерною козацькою шапкою з чорношликом. На прохання командира бригади її виготовлення було повністю профінансоване Робертасом Габуласом.

На завершення дружнього візиту командир 72 ОМБр ім. «Чорних запорожців» Артем Богомолов виразив подяку голові фонду «Корона князів Острозьких» меценату  Робертасу  Габуласу  за надання неоціненної допомоги частині, турботу за військових та вагомий внесок у спільну роботу. Робертас Габулас, у свою чергу, також подякував командуванню й особовому складу за теплий прийом і побажав бійцям подальших успіхів у зміцненні оборонного потенціалу країни та збереженні військових традицій легендарних попередників.