Візит литовських депутатів до бронзоливарної бази «Саямат»

Наприкінці березня Київ з робочим візитом відвідала делегація з дружньої Литви. Голови фракцій литовського Сейму -депутати Юозас Олекас, Лаурінас Касчюнас, Егідіус Варейкіс та Йонас Ярутіс –  підключились до міжнародної спільноти з місією спостерігання на президентських виборах в Україні 2019 року. Іноземні гості, яких опікував Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки Марюс Януконіс, висловили сподівання, що вибори в Україні, яка прагне до європейського майбутнього, пройдуть прозоро й чесно і громадяни зможуть обрати лідера, гідного керувати  країною наступні п’ять років.

У рамках свого візиту депутати зустрілись з головою Благодійного фонду «Корона князів Острозьких» меценатом Робертасом Габуласом, який, як відомо, опікується реалізацією спільних культурних проектів, направлених на зміцнення двостороннього співробітництва. Нагадаємо, за підтримки фонду українські митці Олесь Сидорук та Борис Крилов, співпрацюючи з литовським колегою Арунасом Сакалаускасом, за останні кілька років створили ряд значних монументальних пам’ятників для Литви, що були виготовлені на українському бронзоливарному виробництві у місті Вишневому (пам’ятник Казиміру Шаулісу в місті Швекшна, монумент «Витязь Свободи» для Каунаса, меморіальна дошка на честь Костянтина Острозького у Вільнюсі та пам’ятник Сігізмунду ІІ Августу у Пасвалісі).

Тож, литовські гості вже не вперше можуть засвідчити високий професійний рівень скульпторів водночас з якісним технічним й своєчасним виконанням їхніх робіт. Маючи слушну нагоду, цього разу вони знов завітали до творчої майстерні О.Сидорука та Б.Крилова, а також відвідали цехи бронзоливарної фірми «Саямат», де втілюються у великих формах і кінцевих матеріалах скульптурні проекти митців. Олесь Сидорук та Ігор Давидов, директор виробничої бази, яка завдяки використанню потужних інноваційних технологій має бездоганну репутацію серед вітчизняних та іноземних замовників, організували для гостей захоплюючу екскурсію виробничими площами підприємства.

             Зараз тут триває доволі напружений процес: народжується ще один спільний українсько-литовський проект – пам’ятник   видатному філософу й культурному діячеві Вільгельмасу Сторостасу (Відунасу), чиї погляди, твори і життєвий подвиг були пронизані високою духовністю та гордістю за литовський народ. Монумент, присвячений демократичному розвитку Литви, планується встановити 30 травня цього року у рідному місті мислителя – Клайпеді. Вже переведена у бронзу фігура Відунаса і, сподіваємось, зовсім скоро пам’ятник буде  транспортований до Литви відповідно до запланованої дати. Окрім можливості побачити розроблені ескізи та глиняні моделі, депутати з великою зацікавленістю спостерігали також за самим моментом формування скульптури й отримання виливок з бронзи.

           Гості залишились задоволеними теплою зустріччю, організованою на бронзоливарній базі «Саямат». Високо оцінивши  творчий доробок митців і потужність виробничого процесу, вони ще раз впевнились у тому, що готові у подальшому співпрацювати з українськими фахівцями та фондом «Корона князів Острозьких». Під час свого візиту вони обговорили з Робертасом Габуласом та скульпторами подальший план робіт стосовно відтворення мармурового надгробку князя Острозького в Успенському соборі Києво-Печерської лаври.

У свою чергу, Робертас Габулас від імені усіх учасників зустрічі з української сторони подякував депутатам Сейму за увагу до політичних процесів, які зараз відбуваються  в Україні, а також за високу довіру литовського Уряду, що допомагає фонду реалізувати один із масштабних міжнародних проектів сьогодення.

Олена Науменко