Візит литовської делегації до зони ООС

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

З нагоди Дня Збройних сил України литовська делегація здійснила свій робочий візит до зони проведення Операції об’єднаних сил. 8-9 грудня 2019 року Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс, співробітники  посольства, а також голова Благодійного фонду «Корона князів Острозьких» меценат Робертас Габулас з гуманітарною місією відвідали бійців 72 окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців, які виконують завдання з оборони України поблизу населеного пункту Золоте на Луганщині.

Воюючи проти російської агресії на сході України, бійці кожного дня ризикують власним життям заради мирного майбутнього всієї країни. З самого початку війни підрозділи 72 ОМБр відзначились у боях на російсько-українському кордоні, а у серпні 2017 року бригада дістала високу назву на честь військового формування часів УНР – Чорних запорожців.

Нещодавно на тій ділянці фронту, що під контролем армійців, завершилось розведення сил, за умовами якого село Катеринівка поділилось на дві частини – тут стикаються зараз війна та перемир’я.                              

Маршрут з волонтерською допомогою для бійців пролягав вздовж «сірої зони» – повз полів з щойно проритими окопами та рядами колючого дроту. До нових позицій бригади вела побита обстрілами та слідами військової техніки дорога…

***

Візит на передові позиції 72 ОМБр відбувся у рамках всеукраїнської акції «Воїни під покровом Богородиці», що була ініційована Синодальним управлінням військового духовенства та проведена завдяки підтримці голови Благодійного фонду «Корона нязів Острозьких» Робертаса Габуласа.

Релігійна організація під очільництвом митрополита Іоанна (Яременко) здійснює пастирську, духовно-просвітницьку та волонтерську діяльність серед військових формувань як на передовій, так і на місцях постійної дислокації бійців. Нагадаємо, 22 листопада цього року на території  Михайлівського Золотоверхого монастиря відбулося підписання Меморандуму про співпрацю та партнерство між Синодальним управлінням військового духовенства та Благодійним фондом «Корона князів Острозьких». Сторони домовились брати участь в усіх культурно-гуманітарних та духовно-просвітницьких заходах, якими вони спільно опікуються.

На військовому плацу бригади відбувся офіційний захід до Дня Збройних Сил України, після чого члени делегації взяли участь в релігійній частині урочистостей та вшанували пам’ять полеглих бійців 72 бригади.

Під час Божественної літургії, що була звершена в капличці бригади у співслужінні першого заступника прот. Тараса Мельника, ієрея Андрія Шпунта, капелана бригади Миколи Новацького, відбулась церемонія освячення та передачі у дар українським захисникам ікони Пресвятої Богородиці, авторства художника-іконописця Юрія Нікітіна.

Воїни 72 ОМБр разом із гостями молились перед іконою Покрови за перемогу українського війська та за свою Україну. Акція передачі військового формування під Покров Матері Божої, як зазначив о. Іоанн,  стала символічним початком  всеукраїнської акції, мета якої – закликати кожного  українського військовослужбовця до скорішої перемоги.

Ікона, що написана на замовлення військовослужбовців, зібрала образи українських лицарів від великокняжої та козацької доби  до повстанців і сучасних воїнів, тому є надзвичайно сильним захисним оберегом. Кожному армійцю було подаровано маленьку копію з молитвою до Пресвятої Богородиці, образ якої вони будуть нести біля самого серця.

                                    Посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс привітав військовослужбовців із Днем Збройних Сил, зазначивши, що  це дуже важлива і символічна подія – церемонія передачі ікони. У своїй промові він наголосив на важливій місії українських воїнів, які є захисниками не тільки України, але й усієї Європи, додавши,  що Литва й надалі буде підтримувати їх.

Під час проведення акції митрополит Іоанн нагородив командира бригади полковника Артема Богомолова Орденом Святителя Миколая, а військовослужбовців – медалями “За жертовність і любов до України”. Він висловив щиру вдячність Посольству Литовської Республіки за усесторонню допомогу дружньої Литви нашій країні в умовах російського вторгнення, а також  подякував голові Благодійного фонду «Корона князів Острозьких» Робертасу Габуласу за всебічну підтримку, яку він надає бійцям 30 – ї і 72 – ї механізованих бригад  та за організацію цього заходу (за фінансування мецената був здійснений хоровий супровід літургії хористами вокального ансамблю «ConConcordium», що є студентами Київської православної богословської академії).

З благословення Предстоятеля Православної Церкви України митрополита Епіфанія почесні гості були відзначені високими церковними нагородами. За заслуги перед Помісною УПЦ  митрополит Іоанн вручив Марюсу Януконісу та Робертасу Габуласу ордени святого Архістратига  Михаїла ІІ ступеня.

Опісля відбулося дружнє спілкування гостей з командиром, у ході якого гості дізналися про історію 72 бригади, обговорили ефективні напрямки співробітництва у військовій та соціально-гуманітарній сферах та розглянули деякі аспекти майбутньої роботи.

Грудневий візит до Луганщини завершився зустріччю з заступником голови облдержадміністрації Катериною Лезгинською у Сєвєродонецьку, де  під час прес-брифінгу учасники заходу  обговорили низку важливих проектів щодо покращення життя луганчан, визначивши основні напрями цивільно-військової співпраці, співробітництва  в галузі освіти та культури, а також  розглянули ініціативи щодо перспективних бізнес-проектів. Литовська сторона  повідомила, що готова й надалі долучатись до вирішення пекучих потреб області.

Поїздка на схід виявилась надзвичайно насиченою й плідною, вона залишила приємні враження та позитивні емоції, а це говорить про доброзичливість сторін й  прагнення до злагодженої міжнародної співпраці у майбутньому. Аби засвідчити свою підтримку українським військовим у нелегкі для нашої країни часи, гості розгорнули  у точці  розведення військ поблизу Золотого знамена Чорних запорожців – «Україна або смерть!».

Олена Науменко