Візит Міністра культури, молоді та спорту Володимира Бородянського до Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника

20 лютого 2020 року Міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський, Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс  та голова Благодійного фонду «Корона князів Острозьких»  меценат Робертас Габулас відвідали Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник.

Під час екскурсії Лаврою Володимир Бородянський ознайомився з унікальними матеріалами виставки «Князі Острозькі: європейський вимір української історії», що ілюструють  історію давнього княжого роду, а також побачив макет (1:5) майбутнього  надгробка князю. За сприяння заступника генерального директора з наукової роботи, доктора історичних наук Сергія Пивоварова високий гість мав можливість оглянути історичне місце в Успенському соборі, де незабаром буде встановлено відтворений меморіал.

На запрошення скульпторів, у супроводі голови фонду мецената Робертаса Габуласа та посла Марюса Януконіса, міністр цього ж дня завітав до художнього комбінату, де працюють митці, щоб особисто ознайомитись з ходом роботи. Олесь Сидорук та Борис Крилов охоче поспілкувались із гостем і поділилися своїми напрацюваннями, додавши, що впевненими кроками, послідовно, наближають пам’ятник до його фінального завершення.

Так, вже успішно виконано найвідповідальніший етап – вирублено фігуру Острозького (у натуральний розмір) із найкращого рожевого мармуру, а наступним кроком стане робота над дрібними деталями та полірування меморіалу.

   Володимир Бородянський залишився задоволеним повно наданим інформативним та наглядним матеріалом під час екскурсії та був глибоко вражений майстерністю скульпторів. Він високо оцінив роботу фонду «Корона князів Острозьких» і  пообіцяв знайти можливість додаткового фінансування, необхідного для скорішого завершення пам’ятника Костянтину Острозькому в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври.

 

Олена Науменко