Візит представників Спілки стрільців Литви до штабу 30 ОМбр. імені Костянтина Острозького

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

З початком повномасштабного російського вторгнення   голова фонду «Корона князів Острозьких», Почесний консул Литовської Республіки в Україні Робертас Габулас продовжує активно співпрацювати в різних благодійницьких ініціативах.  Взаємодіючи з військовими та громадськими організаціями, як  в Україні, так і за її межами, меценат, який донедавна опікувався здебільшого культурними проектами, наразі більш сконцентрований на волонтерському фронті. Зараз серед його пріоритетних задач – гуманітарна допомога військовим ЗСУ, підтримка членів їхніх родин та допомога населенню окупованих територій.

Слід зазначити, що Робертас Габулас вже кілька років поспіль  опікується 30 окремою механізованою бригадою ім. Костянтина Острозького і, як  представник волонтерського руху, має нагороду від колишнього бойового командира Івана Гараза. Героїчна бригада, яка є однією з найбільших у складі Сухопутних військ ЗСУ,   з 2014 року відзначилась у бойових діях на сході України й внесла вагомий внесок у забезпечення безпеки і зміцнення обороноздатності нашої держави. Зараз її бійці доблесно захищають Україну від російської  навали, надихаючись ратними подвигами свого великого покровителя князя Острозького.

Нещодавно, Робертас Габулас з гуманітарною місією відвідав штаб 30 ОМ бр., що дислокується у Новоград-Волинському. Для потреб бригади було привезено необхідний гуманітарний вантаж – автомобіль для виконання бойових завдань та інші нагальні речі.

Разом  із ним до військових завітали представники Спілки стрільців Литви на чолі із Жидрунасом Шадаускасом, який є заступником командира підрозділу. Литовська військова спілка під патронатом МЗС Литовської Республіки  призначена для підтримки  правоохоронних органів, охорони землі та органів самоврядування.

Візит до Новоград-Волинського розпочався з вшанування пам’яті бійців, що поклали життя в боротьбі  з російським окупантом. У супроводі представників військового командування гості поклали квіти до мармурового меморіалу й запалили свічки у спільній молитві.

За підтримки Робертаса Габуласа, який  знещодавна є членом організації,  литовські стрільці мали можливість поспілкуватись із штабним командиром бригади полковником Олександром Зіневичем та обговорити можливості майбутнього двостороннього співробітництва. Сторони прийшли до спільного рішення щодо необхідності створення окремої волонтерської організації, яка б корегувала розподілення  гуманітарної допомоги від литовських благодійників. Це, безумовно, сприяло б злагодженості волонтерських дій та забезпечило б надалі військових та їхні родини більш ефективною адресною допомогою.

               Зустріч у Новоград-Волинському стала яскравим свідченням того, що дружня Литва не залишається осторонь історичних подій, які відбуваються в Україні. В умовах війни в Україні громадянський обовязок литовців – допомогати та підтримувати бійців Збройних сил України,  котрі відстоюють незалежність та територіальну цілісність своєї Батьківщини.

***

…  Днями голова фонду «Корона князів Острозьких» Робертас Габулас разом із представниками Спілки Стрільців Литви здійснив також робочу поїздку до Любліна, де дислокується штаб Літполукрбріг імені князя Острозького. Нагадаємо, благодійний фонд та міжнародна військова бригада, які мають однакове високе найменування, співпрацюють вже не перший рік. Свідченням дружніх відносин між організаціями є меморіальна дошка на будівлі штабу ЛІТПОЛУКРБРІГ (скульптори  Олесь Сидорук і  Борис Крилов), яка була подарована Робертасом Габуласом  командуванню військової бригади кілька років тому.