Візит українських дітей до Литви

Події на сході України залишаються у фокусі постійної уваги литовських урядовців, волонтерських і благодійних організацій. Вони активно долучаються до співробітництва у військовій, соціальній та культурно-освітній сферах, підтримуючи військових у зоні АТО\ООС,  а також допомагаючи їхнім родинам та цивільному населенню з підконтрольних  українському Уряду територій Донецької та Луганської областей. Серед  пріоритетних проектів гуманітарної місії є  допомога дітям загиблих  та поранених військових. Окрім адресної соціальної допомоги литовська сторона вже кілька років поспіль організовує для українських дітлахів захоплюючі поїздки до самої Литви.

Так, з 5 по 10 серпня 2019 року, три десятка дітей українських військових  у супроводі офіцерів ЗС майже тиждень перебували у балтійській республіці. Яскраві литовські канікули стали можливими завдяки налагодженому українсько-литовському партнерству й небайдужому ставленню організаторів до постраждалих від війни дітей. Завдяки активному сприянню Посольства Литви в Україні,   благодійного фонду «Корона князів Острозьких», головою якого є відомий меценат Робертас Габулас,  МЗС Литовської Республіки, а  також міжнародного фонду «Карітас України»  була впроваджена важлива соціальна програма, направлена на підтримку українських  дітей, які потребують особливої  уваги з боку держави – це малеча та молодь, чиї батьки загинули  або отримали поранення у зоні проведення АТО.

Організатори поїздки з турботою  й любов’ю попіклувались про комфортні умови  тривалого переїзду. Зокрема, Робертас Габулас  надав благодійницьку допомогу, забезпечивши дитячу групу наборами необхідних харчових продуктів, не забувши й про улюблені дітьми смаколики.

                

У Литві на українських школярів чекав літній табір, розташований у Маріямпольському повіті, що на південному заході Литви. Його організатором стала  популярна серед литовських юнаків і дівчат громадська організація Союз стрільців Литви, що діє під патронатом МЗС Литовської Республіки і навчає самообороні цивільне населення країни.

Тут  вони відпочивали, оздоровлювалися, знайомились з традиціями й культурою Литви, а також мали можливість дізнатися про систему підготовки молоді до служби у Збройних силах Литви. Під час літнього табору  діти багато спілкувались із своїми однолітками – юними стрільцями, брали участь у спільних спортивних змаганнях, командних конкурсах, пробуючи свої фізичні сили, спритність та витривалість.

Дні, проведені у Литві, були насичені за своєю програмою – на дітей чекала цікава культурна та розважальна програма, незабутні подорожі до великих міст. Під час екскурсій  у Клайпеді, Каунасі та Вільнюсі школярі дізнавались про історію балтійської країни та знайомились з її історико-культурною спадщиною. Клайпеда подарувала незабутні враження  від  моря: відпочивши на міському пляжі,  діти відвідали морський музей з океанаріумом,  а також були у захваті від шоу дельфінів.

Останній день свого перебування у Литві група школярів провела у Вільнюсі. Впродовж насиченого дня вони завітали до художнього музею,  потрапили на виставку робіт українських художників, присвячену полоненим морякам ВМС України, а також прийняли участь у літніх розважальних  заходах.  Надзвичайно захоплюючою виявилася екскурсія, організована Союзом стрільців Литви. У супроводі Робертаса Габуласа та посла Марюса Януконіса, що були запрошені організаторами, група відвідала     Президентський  палац («презентатуру»), у якому знаходиться канцелярія Гітанаса Науседи та Сейм Литовської Республіки – місце роботи народних обранців.

Під час короткої екскурсії українські школярі дізнались про історію Парламенту,  про діяльність Європейського Союзу, а також потрапили до Залу Конституції та історичного Залу Засідань, де приймався  закон про відновлення незалежності Литви.

… Поїздка до Литви подарувала дітям багато приємних спогадів, гарних вражень, збагатила знаннями й подарувала нових друзів. Повертаючись додому трохи втомленими, але щасливими, вони увесь час згадували свою подорож.  Меценат Робертас Габулас  з батьківською турботою знов подбав, щоб дорога додому була максимально комфортною.

Зустрічаючи дітей у Києві, він підготував для них справжній сюрприз – нагодував дітлахів в улюбленому ними ресторані «Макдоналдс».

Бажаємо дітям подальших гарних канікул, яскравих емоцій і веселого відпочинку! Сподіваємось, що такі доброчинні міжнародні проекти, направлені на підтримку дітей та молоді, набудуть свого подальшого розвитку у майбутньому і будуть сприяти  укріпленню дружніх відносин між Україною та Литвою.

Олена Науменко