Зустріч голови фонду «Корона князів Острозьких» з командувачем Збройних сил Литви Вальдемаросом Рупшисом

           6 листопада 2019 року голова Благодійного фонду «Корона князів Острозьких» меценат Робертас Габулас відвідав Вільнюс із робочим візитом, у рамках  якого зустрівся з генерал-майором Вальдемарасом Рупшисом – новопризначеним командувачем Збройних сил Литви.

У ході зустрічі розглядались останні події на сході України, обговорювались актуальні питання щодо військового співробітництва, а також впровадження програм у культурному українсько-литовському просторі. Особливий інтерес генерал виявив до питань, пов’язаних із блискучою сторінкою в історії обох країн – епохою князів Острозьких.

Робертас Габулас, опікуючись відтворенням мармурового надгробку князя Костянтина Івановича Острозького в Успенському соборі Києво-Печерської лаври, ознайомив військового очільника з загальною концепцією пам’ятника, вже виконаними етапами (за підтримки Уряду, Сейму Литовської Республіки та Посольства Литви в Україні), а також подальшим планом у реалізації цього масштабного міжнародного проекту, над яким працюють скульптори О. Сидорук, Б.Крилов та А. Сакалаускас. Зазначимо, що завдяки старанням та стратегічному баченню голови фонду, проект набуває все більшого поширення й нових перспектив розвитку.

У рамках зустрічі відбувся жвавий обмін думками стосовно перспектив ділової співпраці у майбутньому. На завершення візиту меценат подякував генералу Рупшису за підвищену увагу до політичних процесів, що зараз відбуваються  в Україні, глибоку зацікавленість суспільно значимими культурно-історичними проектами, якими займається фонд, й подарував статуетку «Витязя Свободи» (скульптори О.Сидорук та Б.Крилов).

Робертас Габулас  запросив литовського військовокомандувача, під час його найближчого візиту до Києва, відвідати Києво-Печерську лавру, де буде встановлено пам’ятник, а також безпосередньо дізнатись про проект, ознайомившись з роботою українських скульпторів і впевнившись у їхньому високому мистецькому рівні.

Сподіваємось, що домовленості, яких було досягнуто на зустрічі, матимуть позитивні результати й сприятимуть у майбутньому зміцненню двосторонніх відносин.

Олена Науменко