Зустріч учасників оргкомітету щодо подальшої реалізації проекту відтворення надгробного пам’ятника князю Костянтину Острозькому в Успенському соборі Києво-Печерської лаври

До наймасштабніших міжнародних проектів останніх років, що відкривають новий погляд на європейську історію і відображають незаслужено забутий 250 – річний період спільного українсько-литовського минулого, належить відтворення надгробного пам’ятника князю Костянтину Івановичу Острозькому в Успенському соборі Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

Нагадаємо, мармуровий біло-рожевий надгробок роботи італійських майстрів 16 ст. над похованням князя Острозького – великого гетьмана литовського, визначного воєначальника, захисника Європи і покровителя Києво-Печерської лаври – був знищений  у листопаді 1941 року…Згідно загальної концепції повного архітектурно-художнього відтворення Успенського собору та Меморандуму про співпрацю між НКПІКЗ і фондом «Корона князів Острозьких», скульптурний меморіал має бути відновлений і встановлений на тому ж історичному місці у храмі, де був похований князь Острозький.

Завдяки широкій популярності історичного проекту у міжнародному середовищі, фінансовій підтримці литовського Уряду і Посольства Литовської Республіки в Україні, клопотанням і стратегічному баченню голови фонду «Корона князів Острозьких» Робертаса Габуласа, а також підтримці громадськості робота над меморіалом князю Острозькому набуває нових перспектив розвитку.

***

…17 вересня 2020 року  відбулась робоча зустріч українсько-литовського оргкомітету, що безпосередньо займається реалізацією проекту. У нараді брали участь голова Благодійного фонду «Корона князів Острозьких»  меценат Робертас Габулас, співголова оргкомітету лідер  Громадського руху «Рідна країна» Микола Томенко, доктор історичних наук, старший науковий співробітник НКПІКЗ Любомир Михайлина, а також  українські скульптори Олесь Сидорук і Борис Крилов. У ході зустрічі був проаналізований стан виконаних робіт, а також обговорені деякі мистецькі, технічні й фінансові складові, що супроводжують проект на його завершальних етапах. За результатами проведеної наради її учасники,  зважаючи на суспільну важливість відновлення пам’ятника князю Острозькому й беручи до уваги тісні українсько-литовські стосунки, побудовані на існуючих історичних зв’язках між сторонами, дійшли до беззаперечного висновку про необхідність активного приєднання до цього  значного проекту не тільки литовської, але й української сторони. Максимальна підтримка вітчизняних меценатів і влади, а також залучення інвестиційних заходів з боку держави дозволили б вжити комплексу скоординованих заходів, спрямованих на своєчасне завершення пам’ятника Костянтину Острозькому в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври.

На запрошення скульпторів учасники наради завітали до художнього комбінату, де працюють Олесь Сидорук та Борис Крилов. Митці ознайомили  гостей з ходом робіт, додавши, що впевненими кроками наближують пам’ятник до його фінального втілення. Наразі вже виконана у натуральний розмір мармурова фігура князя в лицарському обладунку, який лежить на труні, підперши голову рукою, ніби охоплений раптовим сном (іконографія «сансовінівського типу»). В даний час триває робота над фігурами геральдичних левів, що підтримуватимуть кам’яне ложе саркофага у помпезній бароковій едікулі (ніші), а наступним кроком стане робота над дрібними деталями та загальне полірування  пам’ятника. Усі присутні ще раз впевнились у професіоналізмі українських митців, яким доручена висока відповідальна місія.

Сподіваємось, що підтримка з боку української влади, державних, благодійних установ і найширшого громадського загалу відкриє нові перспективи в якнайшвидшій реалізації  цього масштабного проекту, вкрай необхідного для відродження пам’яті великої історичної особистості, яка заслуговує на вічну пам’ять, гідне вшанування і щиру повагу нащадків.

Олена Науменко