Урочисте відкриття першої черги відтвореного надгробного пам’ятника князю Костянтину Івановичу Острозькому в Успенському соборі Національного заповідника «Києво-Печерська лавра».

23-24 серпня в Україні пройшли урочистості з нагоди 30-річчя нашої державної незалежності. Для участі в офіційних заходах та святкуванні на честь ухвалення Акта проголошення незалежності України 1991 року  до Києва прибули  почесні іноземні гості.          Делегацію Сейму Литви очолив  президент Литовської Республіки Гітанас Науседа, який на саміті «Кримська платформа» підкреслив, що увесь демократичний світ зацікавлений у незалежності й територіальній  цілісності України.

Напередодні святкувань Володимир Зеленський і Гітанас Науседа, обговорюючи підготовку спільних заходів до річниці Незалежності України, високо оцінили стан реалізації масштабного міжнародного проекту з відновлення надгробного пам’ятника видатному державному та військовому діячу України і Литви – князю Костянтину Острозькому у Києво-Печерській лаврі. Нагадаємо, у березні 2021 року, на засіданні Ради Президентів, що відбулась у рамках візиту Гітанаса Науседи до Києва, голови обох держав зосередили пильну увагу  на реконструкції монументу й домовились докласти максимальних зусиль для його скорішого завершення.

Князь Костянтин Іванович Острозький – великий гетьман литовський, визначний воєначальник, блискучий  переможець Оршанської битви (1514), щедрий ктитор Києво-Печерського монастиря був похований в Успенському соборі лаври. На превеликий жаль, його біло-рожевий мармуровий надгробок над похованням (витвір італійських майстрів 16 ст.) був знищений  80 років тому… Завдяки  наполегливій діяльності Почесного консула Литовської Республіки, голови благодійного фонду «Корона князів Острозьких» мецената Робертаса Габуласа, який впродовж п’яти років цілеспрямовано й плідно опікується цією грандіозною справою, завдяки високому професіоналізму й натхненній праці скульпторів (Олесь Сидорук, Борис Крилов, Арунас Сакалаускас), фінансовій підтримці Уряду, Сейму і Посольства Литовської Республіки в Україні та тісній співпраці з вченими Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» й іншими державними і громадськими установами міжнародний культурний проект нарешті блискуче втілено у життя саме до Дня Незалежності України.

***

24  серпня в Успенському соборі Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» відбулось урочисте відкриття першої черги відтвореного надгробного пам’ятника.

В церемонії  відкриття взяли участь президент Литовської Республіки Гітанас Науседа з дружиною Діаною Науседене, члени офіційної литовської делегації у складі віце-спікера Йонаса Ярутіса, голови делегації Сейму Литви в парламентській Асамблеї Ради Європи Емануеліса Зінгеріса, голови Комітету з питань національної безпеки і оборони Лаурінаса Кащюнаса, а також представники дипломатичного корпусу на чолі із Надзвичайним і Повноважним Послом Литовської Республіки в Україні Вальдемарасом Сарапінасом та члени литовської діаспори в Україні.

       Високих литовських гостей зустрічали почесний консул Литовської Республіки, голова благодійного фонду «Корона князів Острозьких» Робертас Габулас та в.о. Генерального директора НКПІКЗ Олександр Рудник.

З української сторони на заході були присутні Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко, скульптори  Олесь Сидорук та Борис Крилов, колишній директор НКПІКЗ доктор історичних наук Любомир Михайлина, командувач литовсько-польсько-української військової бригади (LITPOLUKRBRIG) ім. князя Костянтина Острозького полковник Дмитро Братишко, військові 30-ої ОМБр у складі Сухопутних військ Збройних сил України ім. Костянтина Острозького та інші поважні гості.

Урочистий захід розпочався з оглядової екскурсії Успенським собором, яку провів провідний співробітник Національного заповідника «Києво-Печерська лавра». Згідно із загальною концепцією  повного відновлення Успенського собору, відтворений у ренесансному дусі надгробок встановлено на тому ж історичному місці над похованням, де він знаходився до зруйнування храму. Його основна складова – це мармурова фігура князя Острозького у натуральний розмір, що спочиває на саркофазі, який замість опор підтримують три фігури лежачих левів. Текст напису на надгробному пам’ятнику погоджений Інститутом української археографії та джерелознавства ім. М.С. Грушевського НАН України (лист від 23 травня 2016 р.). Завершальним етапом у роботі скульпторів стане відтворення гігантського просторового декору з ампірним обрамленням навколо монументу та помпезною військовою «арматурою» – знаками ратних подвигів князя-полководця.

 

Під час  урочистого відкриття пам’ятника Костянтину Острозькому Президент Литовської Республіки Гітанас Науседа  виступив із промовою, у якій високо оцінив виняткову роль князя Острозького в спільній українсько-литовській історії, наголосивши на його військовому таланті, завдяки якому знаменита Оршанська перемога (1514 р.) зупинила експансію Москви і тим самим відвела загрозу для європейської цивілізації. Він також із задоволенням зазначив, що надгробний пам’ятник, який був знищений разом з усім Успенським собором 80 років тому, вдалося відновити спільними зусиллями України та Литви.

Голова фонду «Корона князів Острозьких» меценат Робертас Габулас, виступаючи перед гостями з вітальним словом, висловив щиру вдячність усім,  хто на різних етапах роботи допомагав і сприяв успішній реалізації проекту. Особливу подяку він виразив творчому  колективу скульпторів Олесю Сидоруку та Борису Крилову за їхній професіоналізм та високі моральні якості, які є необхідними у реалізації проекту такого значного рівня.

Спільно реалізований українсько-литовський проект відтворення пам’ятника князю Костянтину Івановичу Острозькому в Успенському соборі Києво-Печерської лаври – це своєрідна данина пам’яті великій людині, що прагнула європейського майбутнього для своїх нащадків.

P.S.  Щиро вітаємо Почесного консула, голову фонду «Корона князів Острозьких» мецената Робертаса Габуласа  та українських скульпторів Олеся Сидорука і Бориса Крилова з відкриттям першої черги відтвореного надгробного монументу князю Костянтину Івановичу Острозькому й бажаємо подальших творчих успіхів, наснаги і натхнення у роботі! Пишаємось і з нетерпінням чекатимемо остаточного завершення проекту.

Олена Науменко