Мармур для надгробку Острозького перетнув кордон України

Наразі триває успішне просування проекту з відтворення надгробного пам’ятника  князю Костянтину Івановичу Острозькому в Успенському соборі Києво-Печерської лаври. Голова фонду «Корона князів Острозьких» меценат Робертас Габулас вживає активних заходів щодо забезпечення його якісного й вчасного   виконання. З цього приводу, він особливо відповідально ставиться до пошуку матеріалу, з якого буде втілюватись репрезентативна скульптура такого високого рівня.

Нагадаємо, що восени минулого року, за клопотаннями Посольства Литви в Україні та Міністерства закордонних справ Литовської Республіки Робертас Габулас, разом із скульпторами Олесем Сидоруком та Борисом Криловим, виконавцями проекту, здійснили заплановану робочу поїздку до Італії. Заручившись підтримкою Почесного консула Литовської Республіки в Генуї Массімо Мануеллі, вони відвідали мармуровий кар’єр у Sant’Ambrogio di Valpolicella, що неподалік від Верони (регіон Венето). Мистецький досвід та знання матеріалу допомогли скульпторам виявити «історичний» камінь, аналогічний тому, з яким працювали майстри у 16 ст. Знаменитий рожевий мармур (Rosso Verona), що видобувають у веронських каменярнях, завдяки своїй  структурі й вишуканому кольору, повністю задовольняє вимоги вибагливих скульпторів (вірогідно, саме з нього й були виконані королівські надгробки Сігізмундової капели у Вавелі, а також лаврський надгробок Острозького 1579 року).  

               Нещодавно, після попередніх переговорів з представниками веронських фабрик, Робертас Габулас та Олесь Сидорук здійснили новий візит до Італії. Під час ділової зустрічі з італійськими партнерами, ознайомившись з повним виробничим циклом та ретельно проаналізувавши складську програму з реалізації сировини, вони обрали найкращий блок чистого мармуру, з якого  незабаром й буде виконуватися фігура Острозького для надгробку в Успенському соборі Києво-Печерської лаври. Крім того,  сторони домовились про наступні поставки каменю, необхідного для роботи над іншими деталями пам’ятника. Слід зазначити, що переговорний процес багато у чому залежав від послуг висококваліфікованого перекладача з Верони, уродженки Дніпра, Нонни Фролової, яка допомогла провести ефективні за формою й змістом переговори та забезпечила їхній  успіх.

… Що ж, зроблений ще один суттєвий крок у реалізації міжнародного культурно-історичного проекту, одного з  пріоритетних завдань фонду «Корона князів Острозьких».  Нарешті, мармуровий моноліт перетнув кордон України, і найближчим часом українські  скульптори Олесь Сидорук та Борис Крилов вже зможуть працювати над самою фігурою Костянтина Острозького у натуральний розмір.

Олена Науменко