Проводи «Витязя Свободи» до Каунаса

До  святкування 100 – річчя проголошення Незалежності Литви вже залишилось декілька днів. Найближчим часом  давній Каунас чекає яскрава подія: 5 липня відбудеться урочисте відкриття кінного монументу «Витязь Свободи».

Надзвичайно приємно усвідомлювати, що пам’ятник, який матиме важливе національне значення для литовців, сповнений високого героїко-патріотичного пафосу, був виготовлений саме в Україні. Упродовж п’яти місяців тривала доволі напружена робота над шестиметровим бронзовим вершником. Витвір українських скульпторів («Творча майстерня Сидорука і Крилова»), що народжувався в приміщеннях бронзоливарної фірми «Саямат» (м. Вишневе), має всі підстави стати одним із головних духовно-історичних та високохудожніх скульптурних проектів сучасності.

25 червня 2018 року на території  виробничої бази «Саямат» відбувся урочистий захід, організований з нагоди відправлення  «Витязя» до Каунасу. В акції «проводів» взяли участь Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс, який надав суттєву допомогу у вирішенні юридичних питань щодо транспортування пам’ятника, голова фонду «Корона князів Острозьких» Робертас Габулас, що оказував активне сприяння у його створенні, а також автори монументу – скульптори Олесь Сидорук та Борис Крилов.

Серед запрошених були й учні кінної школи (School Horse Club SP- SchoolinG), котрі прийшли зі своїми  вихователями, щоб  привітати митців та почесних учасників заходу й подарувати їм сувенірні медалі з зображенням емблеми своєї школи. Рідкісні породи скакунів, що зосереджені в стайнях закладу, послужили моделями для створення скульптурного образу: майстри, спостерігаючи та вивчаючи рухи благородних тварин, намагались максимально наблизити свого коня, розмір якого майже втричі  перебільшує натуральний, до типу, що використовувався кіннотою у середні віки.

     

Під час прес-презентації Олесь Сидорук та Борис Крилов, спілкуючись із гостями, поділилися особливостями своєї грандіозної роботи та розкрили поступові етапи у створенні скульптури – від розробки ескізів та виготовлення моделей до лиття й зварювання окремих частин у єдине ціле.

 

Гордівливий красень-вершник, сповнений величі й високого емоційного пафосу, вразив присутніх своїми досконалими формами, експресією рухів, а також  складністю інженерної конструкції.

У цей, дійсно знаковий день, усі присутні були сповнені піднесено-хвилюючого настрою й усвідомлювали, що вони є свідками важливої події, яка вже стане часткою сучасної історії  Литви й України. Проводи «Витязя» – це тільки початок нового етапу у його житті.

***

…Закріплені на платформі окремі частини монументу вже готові вирушати в далеку путь. До зустрічі Каунас!

                         

З нетерпінням чекатимемо на відкриття «Витязя» у Литві. Впевнені, що українські митці залишать свій яскравий слід в історії дружнього балтійського народу, а їх пам’ятник надихатиме ще не одне покоління литовців як символ вільної та  процвітаючої країни.

Олена Науменко, мистецтвознавець