Театрально-музична вистава «Присвячення князю Огінському»

На фото (зліва-направо): литовський скульптор Арунас Сакалаускас, акторка Віргінія Коханскітє, голова фонду «Корона князів Острозьких» Робертас Габулас, піаністка Швєсє Чєпляускайтє, Надзвичайний і Повноважний Посол  Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс, співачка Гєдрє  Зєйцайтє та аташе з питань культури  Посольства Литовської Республіки в Україні  Юргіс  Гєдріс.

День святого Миколая, що видався  цього року по-справжньому зимовим і чарівним, зібрав у затишному залі Київського академічного театру драми і комедії на лівому березі Дніпра усіх прихильників творчості блискучого композитора Міхала Клеофаса Огінського.

19 грудня відбувся творчий вечір, присвячений видатній людині польсько-литовської історії, чия щемлива душевна сповідь «Прощання із Батьківщиною» вже третє століття розчулює серця слухачів. Під величне звучання знаменитого Полонезу  зал мимоволі  поринув у романтичну, і разом з тим, трагічну епоху Огінського. В час небаченого підйому національної свідомості, коли вирішувалась  доля  Республіки, князь до останнього вболівав за спасіння Вітчизни і був сповнений патріотичного ентузіазму.

Літературно-музична  вистава «Присвячення князю Огінському»,  – це святковий подарунок, який презентували  киянам та гостям  міста литовські артисти: співачка Гєдрє  Зєйцайтє, піаністка Швєсє Чєпляускайтє – лауреати міжнародних конкурсів, а також  акторка Віргінія Коханскітє, що виступила водночас і автором  літературного сценарію. Впродовж усієї програми гості вечора насолоджувались бездоганною фортепіанною грою, ліричними романсами-елегіями та вдавались до філософських міркувань разом із зворушливою Віргінією Коханскітє.

Творчий проект на київській сцені, який ініціювали литовські артисти  у рамках своєї концертної програми по Східної Європі, був організований Посольством Литовської Республіки в Україні за участю Інституту культури Литви та Міжнародних  авіаліній України, що виступили спонсорами заходу. Надзвичайний і Повноважний Посол  Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс, який своєю промовою люб’язно відкривав вечір, наголосив на тому, що подібні мистецько-виховні проекти покликані  укріплювати культурні зв’язки  між обома державами та сприяти популяризації знань про незаслужено забутих особистостей української та литовської  історії, – князів М.К. Огінського та К.І. Острозького.

Програма, що  завершувалась  проникливою авторською імпровізацією на тему полонезу у виконанні Швєсє Чєпляускайтє, викликала  неприховане задоволення та теплі овації усіх присутніх.

Литовські артисти, у свою чергу, висловили найщиріші  слова вдячності голові фонду «Корона князів Острозьких» Робертасу Габуласу, що був серед почесних гостей вечора, за гостинний прийом у Києві і захоплюючу екскурсію  Києво-Печерською лаврою.  Вони побажали  успіхів та натхнення українсько-литовському колективу скульпторів, що  втілюють у життя масштабного рівня  проект, який вже давно потребує  свого історичного відродження.

Олена Науменко