Відкриття пам’ятної дошки князю Острозькому у Вільнюсі

11 листопада 2018 року у Вільнюсі відбулась урочиста церемонія відкриття меморіальної  дошки видатній людині європейської історії  – князю Костянтину Івановичу Острозькому (1460-1530). Вдруге, після Любліна (дарунок для штабу LITPOLUKRBRIG), фонд «Корона князів Острозьких», який очолює меценат Робертас Габулас, презентував пам’ятний знак на честь блискучого військового лідера польсько-литовської держави. Бронзовий барельєф, що встановлено на фасаді Свято-Троїцької греко-католицької церкви, одного з найдавніших храмів Литви,  стане  ще одним яскравим прикладом того, як країни Східної Європи дбають про збереження й популяризацію спільних сторінок історії, зокрема, пов’язаних із іменем князя Острозького.

Могутній покровитель Православної церкви  к. 15 – І пол. 16 ст., якого шанували католики в усьому західному краї, меценат й блискучий воєначальник свого часу,  К. І. Острозький першим отримав почесне звання  великого гетьмана Литви (1497 р.), а  за особливі заслуги був наділений найширшими повноваженнями й привілеями. Напередодні історичної битви під Оршею (1514 р.), яка на  довгий час визнала статус-кво на кордоні з Московською державою, князь дав обітницю перед Богом збудувати у Вільно дві кам’яні православні церкви: одну на честь Пресвятої Трійці, а другу – в ім’я свт. Миколи. Після Оршинської  перемоги, тріумфально увійшовши до міста, князь Острозький, на знак подяки Господу, звів кам’яний Троїцький храм на тому самому місці, де колись стояла дерев’яна церква з однойменним монастирем.

***

…Святковий захід з нагоди відкриття пам’ятної дошки, що був ініційований історичним факультетом Вільнюського університету,  розпочався з музичного супроводу кларнетистів військового оркестру.

В урочистостях прийняли участь Надзвичайний і Повноважний Посол України в Литовській Республіці Володимир Яценківський, представниця Міністерства закордонних справ Литви, голова Департаменту зі зв’язків з Україною та Молдовою Аста Андріяускієне, представники вільнюського муніципалітету на чолі з мером Ремігіусом Шимашюсом, а також члени громадських й релігійних організацій Литви та України. Серед запрошених почесних гостей були присутні голова фонду «Корона князів Острозьких» меценат Робертас Габулас та скульптори, автори меморіалу, Олесь Сидорук і Борис Крилов.

Мер Вільнюса Ремігіус Шимашюс, який відкривав церемонію, у своїй промові подякував Робертасу Габуласу за цінний подарунок Вільнюсу, наголосивши на винятковій ролі Костянтина Острозького в спільній українсько-литовській історії.

Меморіальну дошку з рельєфним погруддям  князя та пам’ятним написом на литовській й українській  мовах розмістили на фасаді відреставрованого Свято-Троїцького храму, праворуч від обрамленого доричними пілястрами порталу. «Встановлення довгоочікуваного пам’ятного знаку сприятиме збереженню  найціннішого – пам’яті про велику людину, Костянтина Острозького,  постать якого стала вже сучасним символом інтернаціонального єднання та духовного взаємозв’язку між нашими країнами», – зазначив Робертас Габулас.

В цей же день була проведена свята  Меса, яку відслужив владика Харківського екзархату УГКЦ о. Василь Тучапець за участю архієпископа Вільнюса Арунаса  Понішкайтіса та настоятеля церкви Пресвятої Трійці о. Вікентія Пелиха.

… Українські митці О.Сидорук та Б.Крилов, нагадаємо, останніми роками наполегливо працюють над відтворенням мармурового надгробку князя Острозького для Успенського собору Києво-Печерської лаври.

 

На фото: скульптор Олесь Сидорук

Олена Науменко