Відкриття виставки у Вільнюсі: «Цивілізації України. Від культури Трипілля, скіфського золота до Майдану»

Щойно, у Вільнюському Музеї ужиткового мистецтва і дизайну (філії Литовського художнього музею) відкрилась унікальна виставка «Цивілізації України. Від культури Трипілля, скіфського золота до Майдану». Яскравий культурний проект, що приурочений до 30-ї річниці відновлення Незалежності Литви, здійснений за підтримки Президента Литовської Республіки Ґітанаса Наусєди та Президента України Володимира Зеленського. Виставка, організована за відносно короткий термін, триватиме з 10 березня по 12 липня 2020 року.

            Виставковий захід урочисто відкривали в.о. генерального директора Національного музею історії України Богдан Патриляк, директор Литовського національного художнього музею Арунас Гєлунас спільно з литовськими й українськими  урядовими високо посадовцями: Міністром культури Литовської Республіки Міндаугасом Квєткаускасом, Послом України у Литовській Республіці Володимиром Яценківським, першим віце-канцлером Уряду Литовської Республіки Дейвідасом Матульонісом та численними представниками громадських і культурних кіл.

У церемонії відкриття брав участь голова Благодійного фонду «Корона князів Острозьких» меценат Робертас Габулас. Упродовж кількох років займаючись популяризацією історії роду Острозьких, маючи великий досвід у реалізації виставкових та скульптурних історико-культурних проектів, як в Україні, так і за її  межами, пан Габулас виступив одним із організаторів цього масштабного міжнародного заходу. Мета  проекту – показати спадкоємність цивілізацій, що колись процвітали на теренах України, а також нагадати литовським глядачам про історичну близькість з Україною.

Експозицію виставки – понад 80 оригінальних артефактів з фондів та сховищ Національного Музею історії України та філії НМІУ (Музею історичних коштовностей України) – підготовлено  спільними зусиллями українських та литовських науковців.

Завдяки високому професіоналізму кураторів виставки Ольги Пукліної (Україна) та Скайстіса Мікульоніса (Литва) литовські глядачі зможуть ознайомитись з експонатами, які вперше демонструються у Литві. Широкому загалу покажуть надзвичайно цінні в історичному та культурному плані раритети минулого й сучасного України – від мідно-кам’яної доби до недавніх революційних подій на Майдані 2014 року. Унікальна колекція включає: антропоморфну пластику трипільської культури, вироби епохи бронзи, шедеври скіфського золотарства із царських курганів, а також археологічні знахідки часів Давньої Русі-України.

                         

Литовсько-польська доба представлена унікальними речами, що були виявлені під час розкопок на території Замкової гори у Києві (там знаходився замок литовських правителів 14-16 ст. – офіційна резиденція київських воєвод, зокрема, Костянтина-Василя Острозького).

Козацький період та 19 ст. репрезентують декоративно-ужиткові твори, ікони, розкішно оздоблені стародруки Лаврської друкарні та унікальні експонати традиційного кримськотатарського й єврейського мистецтва. Виставка особлива тим, що поруч із музейними раритетами також представлено пам’ятки доби Революції Гідності, які є  свідками героїчних подій сучасної України.

Виставка «Цивілізації України» –  це своєрідний подарунок литовським громадянам з нагоди 30-річного ювілею Відновлення незалежності.

Як зазначив на відкритті Посол України в Литовській Республіці Володимир Яценківський, проект дозволить глибше дізнатись про багатовікову історію та передісторію України, яка на сучасному етапі гідно захищає надбання  своїх давніх  пращурів. Без сумніву, культурний обмін, забезпечений музейними заходами, сприятиме зближенню двох народів, що прагнуть незалежного демократичного майбутнього.