Візит голови фонду "Корона князів Острозьких" Робертаса Габуласа до Вільнюса

Початок грудня відзначився яскравими подіями, що активізують усі ланки українсько-литовських  відносин у різних сферах співробітництва, у тому числі і культурній.

На фото: учасники круглого столу (зліва-направо) –  Генеральний директор литовської  щоденної газети  “Lietuvos žinių”  Віргініус Шмігельскас – модератор засідання, віце-президент Литовської конфедерації промисловців Арунас Лоринейтис, голова Благодійного фонду «Корона князів Острозьких», бізнесмен Робертас Габулас, президент Українського союзу промисловців та підприємців, колишній прем’єр-міністр України Анатолій Кінах, президент Київської  Торгово-промислової палати Микола Засульський, голова українсько-литовської ділової ради Сергій Прохоров  та президент Вільнюської Торгово-промислової і ремісничої палати, голова правління  UAB “Traidenis” Сігітас Леонавічюс.

Масштабним заходом 2017 року став ІІІ економічний форум, що проходив у рамках офіційної зустрічі керівників України та Литви. 8 грудня, у Вільнюсі, на традиційній Раді, П.Порошенко та Д.Грибаускайте  за участю представників урядів, міністрів і послів приймали важливі рішення щодо нагальних питань в інтересах обох країн, підсумком яких стало підписання ряду важливих документів про подальшу двосторонню взаємодію.

У конференц-залах Вільнюської торгово-промислової і ремісничої палати (ВТПРП), де проходив форум, представники  вітчизняних та литовських  бізнес-структур обговорювали пекучі проблеми підприємців, визначали  стратегічні шляхи  їх вирішення та розширювали партнерські контакти (українську сторону очолив президент  Союзу промисловців та підприємців України Анатолій Кінах).  Під час проведення круглого столу визначались ключові вектори українсько-литовської співпраці, а також підкреслювалась роль бізнесу у створенні сприятливого інвестиційного клімату в Україні з її великим потенціалом і можливістю вільно інтегрувати у  європейський простір.

На запрошення ВТПРП- організатора цього значного ділового заходу – почесним гостем форуму і учасником круглого столу став голова Благодійного фонду «Корона князів Острозьких», бізнесмен, громадський діяч Робертас Габулас.  Проект відновлення надгробного пам’ятника Костянтину Острозькому у Києві, що  успішно просувається завдяки зусиллям фонду, викликав  з боку присутніх  справжній інтерес та схвальні відгуки. Пан Габулас  поділився деякими особливостями щодо  забезпечення життєдіяльності проекту,  накреслюючи  на важливості вшанування пам’яті  князя –  людини виняткової, що зіграла яскраву роль в історії  обох країн. Надзвичайно цікава та інформативна промова голови фонду разюче пролунала завершальним  акордом за круглим столом. Мецената щиро привітали за особистий внесок у культурне відновлення і популяризацію історичної українсько-литовської спадщини (підприємець за свій рахунок профінансував виготовлення обох макетів надгробного пам’ятника, що представлені у Лаврі та у Литовському художньому музеї), а також  висловили зацікавленість  щодо приєднання до проектної програми. Є сподівання, що у наступному 2018 році будуть підписані домовленості про співпрацю між фондом та УСПП і КТПП.

Важливо, що в одному напрямі, за ради високої ідеї і на примноження спільного блага взаємодіють культура та бізнес. Адже співпраця цих двох сфер може стати надійним регулятором  гострих  соціальних проблем і зробити вагомий внесок у відновлення культурної пам’яті, без якої неможлива національна самоіндефікація і відтворення справжньої  історії. Робертас Габулас  та президент ВТПРП Сігітас Леонавічюс, згідно Меморандуму про співробітництво, що був нещодавно підписаний, окрім економічних питань націлені зміцнювати й культурні зв’язки – саме через втілення суспільно-важливих програм, основою яких є обстоювання європейських цінностей. Зазначимо, що для ВТПРП, пріоритетна сфера якої розвиток бізнес-структур, сприяння культурним ініціативам є принципово новим напрямком у роботі. Для фонду – це відкриває додаткові перспективи у  реалізації розпочатих проектів та допомагає  заохочувати нових партнерів.

На фото: президент ВТПРП Сігітас Леонавічюс, голова фонду «Корона князів Острозьких» Робертас Габулас та голова українсько-литовської ділової ради Сергій Прохоров.

Так, за сприяння голови фонду Робертаса Габуласа і президента ВТПРП Сігітаса Леонавічюса, 7 грудня, напередодні форуму,  у стінах  Музею прикладного мистецтва (Вільнюський Арсенал) відбулась урочиста зустріч-презентація, що зібрала навколо імені славного князя Острозького усіх активних учасників проекту, а також бажаючих приєднатися до доброї справи. Серед запрошених гостей були Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс – ідейний натхненник створення фонду, відомий литовський історик, професор  Вільнюського університету  Альфредас  Бумблаускас, що приймав безпосередню участь у розробці концепції пам’ятника, голова українсько-литовської ділової ради Сергій Прохоров, а також громадські діячі, бізнесмени, відомі представники культури. Велику допомогу в організації заходу оказав директор Литовського художнього музею Ромуалдас Будріс. Нагадаємо, саме для Вільнюса  виконувався перший макет надгробного  меморіалу князю, який був офіційно представлений литовській стороні у рамках програми  «Україна-Литва: культурне партнерство 2017» у червні цього року.

  На фото: Надзвичайний і Повноважний  Посол Литовської Республіки в Україні  Марюс Януконіс

На фото: директор Литовського художнього музею Ромуалдас Будріс

У  музейних просторах, під середньовічними склепіннями, серед різних  історичних раритетів,  органічно виглядає макет надгробного пам’ятника князю Острозькому, тонко виконаний  скульпторами А. Сакалаускасом, О. Сидоруком та Б.Криловим. У верхній його частині, у бароковому чотиридільному щиті, увінчаному князівською митрою, серед інших родових знаків – литовська Погоня, що нагадує про гедимінівську гілку роду Острозьких. Ця геральдична фігура вже перетворилася на державний символ Литви (Вітіс): вона надихає  литовський народ і, разом з тим, є своєрідним нагадуванням про спільну історію обох країн. Для литовців, що у 2018   році будуть відзначати 100 річчя відновлення своєї незалежності, історичні меморіали, створені спільними зусиллями обох країн, є дуже символічними і підтримуються на державному рівні.

                            

Паралельно із відновленням пам’ятника Острозькому фонд Робертаса Габуласа, як відомо, займається проектами,  що призначені для самої Литви. Разом із директором фонду «Vydūnas»  Арвідасом Гірджяускасом була підписана угода про сумісну роботу над монументом  видатному  литовському філософу і драматургу Відунасу (Вильгельмас Сторостас), чиї погляди, твори і життєвий подвиг пронизані високою духовністю та гордістю за свій народ.

             

На фото: директор литовського фонду «Vydūnas»  Арвідас Гірджяускас та голова фонду «Корона князів Острозьких» Робертас Габулас.

Образ Відунаса, із дещо відчуженим, ніби заглибленим у вічність поглядом,  вже втілений у глині і найближчим часом буде відформований з гіпсу. У наступному році  планується відтворення пам’ятника  у бронзі. Це вже не перший монумент, що виготовляється на українській виробничій базі до ювілейних урочистостей у Литві: у місті Швекшна вже постав  монумент Казимиру Шаулісу, видатному релігійному й суспільному діячу, що дбав про світле майбутнє країни. Пам’ятник Відунасу планується встановити у місті Клайпеда, саме там, де пройшла  частина життя литовського мислителя.

    

Культурний захід відбувався у доброзичливому і невимушеному форматі, адже  зібралось коло  друзів та однодумців, що об’єднані спільною ідеєю та розумінням  актуальних  суспільних потреб. Під час зустрічі були досягнуті  домовленості про співпрацю із новими партнерами, а саме, піднімалось питання про заснування у майбутньому самостійного литовського фонду «Корона князів Острозьких», який готовий очолити литовський бізнесмен  Андрюс Урбонас.

    На фото: голова фонду «Корона князів Острозьких» Робертас Габулас та бізнесмен Андрюс Урбонас

Під кінець зустрічі Робертас Габулас висловив щиру подяку усім, хто надав інформаційну та організаційну підтримку у проведенні заходу, насамперед, Надзвичайному і Повноважному Послу Литовської Республіки в Україні Марюсу Януконісу, президенту ВТПРП Сігітасу Леонавічюсу та творчому колективу скульпторів. Він вручив подяки і  виразив надію на те, що спільними зусиллями фонду, його партнерів, а також сприяннями влади, бізнесу і суспільства цей винятковий  проект  буде реалізований на своєму історичному  місці в Успенському соборі  Києво-Печерської Лаври  у визначений час.

                                                   

 

           Олена Науменко